Patates yer altında yumru kısmı yenilebilen bir besin maddesidir. Ayrıca patates bitkisinin yapraklarından da farklı yiyecekler sağlanmaktadır. Patates bütün yıl boyunca bulunabilen ve her ay hasat edilir.
Patates, pirinç, buğday ve mısır sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü gıda kaynaklarından bir tanesidir. Patates önemli miktarda besin ve bitkisel ürün içermektedir. Genelde sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketilebilecek besin kaynakları arasında gösterilir.
da denildiği gibi B ve C vitamini bakımında zengin olan patates, içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemiklerinizin güçlenmesini sağlar. Bu yüzden küçük yaşlardan itibaren çocuklarınıza patates yedirmeyi ihmal etmeyin. Ancak patatesin kızartmasından uzak durmanızda fayda var. İçerisine fazlaca yağ çeken patates besin değerini kızartıldığında kaybetmektedir.
Sindirim sorunları yaşıyorsanız patatesi tercih etmeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bağırsak düzensizliğine faydalı olması ve metabolizmayı hızlandırmasıyla bu çeşit hastalıklardan korunmanızı sağlar.
Kanser
Kan yapımında, yeni hücre oluşumunda, DNA ve RNA yapısını onarmada oldukça etkili olan folat (vitamin B-9), patatesin içinde fazlaca olması sebebiyle patates, kanser hastalığına şifa olmaktadır. Özellikle hamileler ve çocuklar için ihtiyaç duyulan folat patatesle karşılanabilir. Ayrıca folat anne sütünü arttırdığı için patates bu dönemlerde tüketilmelidir.
Cilt sağlığı
Patates cilt sağlığına faydalarıyla da bilinir. Cildinizdeki lekeler, göz altı morlukları, kırışıklıklar için birebir olan patates, kuru ciltler için yapılan maskelerde de yer almaktadır. Örneğin; rendenizin ince kısmıyla rendelediğiniz patatesi yüzünüze dairesel hareketlerle 7-8 dakika boyunca uygulayın. Bu işlem bittikten sonra ılık su ile durulayın. Düzenli olarak yaparsanız yüzünüzün daha yumuşak hale geldiğini ve lekelerinizin azaldığını fark edeceksiniz.
Kalp sağlığı
Lif, potasyum ve vitamin bakımından zengin olan patatesin kolesterol değerinin düşük olması sebebiyle kalp rahatsızlığı yaşayan insanlar tarafından rahatça tüketilebilecek besinlerdendir. Ayrıca patatesin içinde bulunan vitamin B6 doğal bir diüretiktir. Yani hipertansiyon tedavisine yardımcı olur.
Yanık ve şişlik
Patates vücutta oluşan şişlik ve yanıklar için pratik bir çözümdür. Birinci derece yanıklara uygulanan çiğ patates, acı hissini hafifletecektir.
Stres
B6 vitaminin stresi azaltıcı özelliği olduğu için patates kullanımı bu yönde de oldukça faydalıdır.
Patates yetiştirirken altın kural, marketlerde satılan patatesleri ekim için kullanmamaktır. Çünkü hastalık taşıyabilirler ya da filizlenmemeleri (sürgün vermemeleri) için kimyasal bir işlemden geçirilmiş olabilirler.
Patates, yapısı gereği gevşek toprağı sever. Patates ekimi için hazırlanan toprağa suni gübre değil, doğal gübre konmalıdır.
Böyle topraklarda yetişen patatesler mantar hastalıkları ya da böceklenme olmadan sağlıklı bir şekilde ürün verirler.
PATATES YUMRUSU
Birçok sebze tohumdan yetişirken, patates ise yumru ekilerek yetiştirilir. Patates yumrusu hazırlamak için sert bir patates alınır. Küçük parçalara bölünür.Sıcak bir yerde, su dolu bir kavanoza ya da bardakların içine bu parçalar tek tek konur. Yumrunun yarısı suyun içinde kalmalıdır.
SÜRGÜN VERME
4-6 hafta arasında yumrulardan filizler çıkmaya başlar. Filiz elde edebilmek için bir yöntem de, yumruların karanlık ve hafif sıcak ortamda bir süre bekletilmeleridir.Sürgün veren yumrular iyice yeşillensin diye bol ışık alan bir yerde tutulur. Yumrular ilkbahar aylarında toprağa gömülür. Yumru ne kadar çok sürgün vermişse o kadar bol ürün alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder